Kysely 9.-luokkalaisille ja lukiolaisille: Miten kielten opiskeluun suhtaudutaan? (kysely auki 9.4.2023 saakka)

Hei yläkoulun tai lukion kieltenopettaja! 

Miten kielten opiskeluun suhtaudutaan?

Suomessa on viime vuosina tehty monia kielipoliittisia päätöksiä, jotka ovat vaikuttaneet kielten opiskelun kiinnostavuuteen. Kun opettajilta pari vuotta sitten kysyttiin, millaiset tekijät siihen vaikuttavat, nostivat he esiin mm. aiempaa suuremmat ryhmäkokovaatimukset ja kielistä saatavat pisteet korkeakouluvalinnoissa. Onko näiden uudistusten myötä nyt käymässä niin, että kielten opiskelun hyötyä ei enää hahmoteta samalla tavoin kuin aiemmin? Pidetäänkö kielten opiskelua vaikeana? Arvostavatko nuoret monipuolista kielitaitoa? Jotta päättäjille saadaan seuraavalle hallituskaudelle ajantasaista tietoa siitä, miten aiemmat päätökset ovat vaikuttaneet kieltenopiskeluun Suomessa, olemme nyt selvittämässä 9.-luokkalaisten ja lukiolaisten asenteita kieltenopiskeluun. Tutkimme sitä, mitkä tekijät vaikuttavat kielivalintoihin sekä sitä, miten oppilaat ja opiskelijat suhtautuvat kielten opiskeluun ja monipuolisen kielitaidon kehittämiseen.

Pyydämme apuasi tutkimukseen, eli jakamaan oheista kyselylinkkiä omille 9. luokan ja lukion opetusryhmillesi sekä tällaisia ryhmiä opettaville kollegoille niin laajalti kuin mahdollista. Kysely on tarkoitettu yli 15-vuotiaille vastaajille, jotka eivät tarvitse kyselyn täyttämiseen huoltajien suostumusta. Mitä enemmän vastauksia saadaan, sitä osuvampia johtopäätöksiä asenneilmapiiristä pystytään tekemään. Tuloksista raportoidaan vuoden 2023 aikana ja ne saatetaan myös päätöksentekijöiden tietoon.

Kyselyssä on yhteensä 19 kysymystä ja vastaamiseen kuluu noin 10 minuuttia. Kysely on auki pääsiäiseen asti.

Kyselyyn pääset tämän linkin kautta:
https://link.webropolsurveys.com/S/B514D450129869AD

 

Lämmin kiitos avustasi jo etukäteen!

Karoliina Inha (väitöskirjatutkija, JYU), Katja Mäntylä (yliopistonlehtori, JYU), Jaana Toomar (yliopisto-opettajai, JYU) ja Outi Veivo (yliopistonlehtori, TY)

 

Kutsua saa mielellään jakaa myös eteenpäin.

Linkki FB-postaukseen, jonka voi jakaa FB-ryhmissä: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02kQdmF9z9BzD27Jj1AGcX5aWqKVw6KskNd54SMpVp1WYPfFi8HMSHo59RdRJBJAool&id=686235901