Suomi-kouluille oma opetussuunnitelmasuositus

Opetushallituksen lehdistötiedote (12.8.2015):

Suomi-kouluille oma opetussuunnitelmasuositus

Suomi-koulujen opettajia on koolla perinteisillä koulutuspäivillään Helsingissä 12.-14.8. Päivillä käsitellään uutta opetussuunnitelmasuositusta, joka on ensimmäinen laatuaan koulujen 50-vuotisessa historiassa.

Koulutuspäiville kokoontuu noin 90 osallistujaa. Opetussuunnitelmasuosituksen käsittelyn ohella kuullaan luentoja suomalaisesta kulttuurista ja käydään läpi suomen kielen ajankohtaisasioita.

Suomi-kouluissa annetaan opetusta suomea äidinkielenään, toisena kielenä tai vieraana kielenä puhuville lapsille, joiden toinen tai molemmat vanhemmat ovat syntyperältään suomalaisia. Tarkoituksena on tukea lasten suomen kielen ja kulttuurin oppimista ja hankitun kielitaidon säilyttämistä.

Kaikkien Suomi-koulujen työtä tukemaan tarkoitettu opetussuunnitelmasuositus valmistui toukokuussa 2015. Se on laadittu Opetushallituksen johdolla perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistuksen yhteydessä. Opetushallitus välittää myös valtionavustuksia Suomi-koulujen toiminnan ylläpitoon.

Suomi-kouluja on noin tätä nykyä 135 ja niiden oppilasmäärä hiukan yli 4000 (Suomi-Seura ry:n tilasto vuodelta 2014). Eniten kouluja on Saksassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Uusimpia kouluja on perustettu mm. Al Ain’iin Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin, Hanoihin Vietnamiin ja São Pauloon Brasiliaan. Parhaillaan valmistellaan Suomi-koulutoiminnan käynnistämistä Hargeisassa Somalimaassa.

Koulutuspäivät järjestetään yhteistyössä ulkomaisten yliopistojen suomen kielen ja kulttuurin opettajien opintopäivien ja CIMON kanssa. Yhteiset ohjelmaosuudet 12.8. ja 14.8. pidetään Helsingin yliopiston Metsätalolla, ja 13.8. käsitellään Suomi-koulujen opetussuunnitelmasuositusta Opetushallituksessa.

Opetussuunnitelmasuositus

Suomi-koulujen tuki ry

Koulutuspäivien ohjelma

Lisätietoja

Opetushallituksessa:
opetusneuvos Paula Mattila, puh. +358 (0)29 533 1144
opetusneuvos Leena Nissilä, puh. +358 29 533 1155

Suomi-Seurassa:
Maarit Hyvärinen puh. +358 (0)9 684 121 38

Tiedote Opetushallituksen sivuilla