Uusi julkaisu: Tilanne päällä! Näkökulmia S2-opetukseen

Uusi julkaisu:

Tilanne päällä! Näkökulmia S2-opetukseen

Heidi Vaarala, Nina Reiman, Juha Jalkanen ja Leena Nissilä

Miten kieltä opitaan? Mitä on tilanteinen kielitaito ja mitä se tarkoittaa S2-opetuksessa? Miten opetan ryhmiä, joissa on monikielisiä oppilaita?

Kielen oppiminen on dynaaminen prosessi. Toisen kielen oppimisen tutkimuksen nykysuuntaukset näkevät kielenoppimisen monimuotoisena, kokonaisvaltaisena ja vuorovaikutteisena prosessina, jolle on ominaista jatkuva muutos. Kieltä opitaan käyttämällä sitä. Kielenkäyttötilanteessa oppijan käytössä ovat kaikki tilanteessa läsnä olevat kieliympäristön ja muiden kielenkäyttäjien resurssit, ja oppiminen on näiden resurssien jakamista.

Kielitaidon tavoitteena ei enää pidetä kuvitteellista äidinkielisen puhujan täydellistä taitoa, vaan kielitaito nähdään tilanteisena ja varioivana. Tavoitteena on kielitaito, jolla yksilö selviytyy ja voi toimia itselleen merkityksellisissä tilanteissa ja yhteisöissä. Tämän kirjan nimi – Tilanne päällä! – heijastelee tätä ajattelua.

Kirja sisältää tietoa uusista S2-alan tutkimuksista ja opetussuunnitelman perusteiden keskeisistä muutoksista sekä tähän mennessä kertynyttä kokemusta ja tietoa opetuksen arjesta. Se antaa työkaluja opetustyöhön ja sen suunnitteluun. Kirja on tarkoitettu erityisesti S2-opettajille sekä kaikille niille luokan- ja aineenopettajille, joiden ryhmissä on monikielisiä oppilaita.

Vaarala, H., Reiman, N., Jalkanen, J. & Nissilä, L. (2016). Tilanne päällä! Näkökulmia S2-opetukseen. Oppaat ja käsikirjat 2016:1. Helsinki: Opetushallitus. 156 s.

Julkaisu Opetushallituksen verkkokaupassa