Uutiskirje: Omakielinen yhteiskuntaorientaatio

Tässä uutiskirjeessä kerromme seuraavista asioista:

  • Uusi hanke on käynnistynyt!
  • Arviointiraportti omakielisistä yhteiskuntaorientaatiokursseista
  • Uusien yhteiskuntaorientaation kouluttajien koulutus syksyllä
  • Yhteiskuntaorientaation etätoteutuksesta
  • Tilaa Pakolaisavun kumppaniuutiskirje!
  • Haluatko järjestää yhteiskuntaorientaation?
  • Hankkeen muut koulutukset

_________________________________________________________________________

Uusi hanke on käynnistynyt!

AMIF-rahoitteinen Navigaattori 2.0 -hanke aloitti 1.4.2021 ja toimii kesäkuun 2022 loppuun saakka. Uusi hanke jatkaa Kotikunta-hankkeen (2016-2018) ja edellisen Navigaattori-hankkeen (2018-2021) työtä. Työskentelemme edelleen yhteiskuntaorientaation kehittämiseksi ja juurruttamiseksi osaksi kotoutumispalveluita. Hankkeessa ovat mukana Suomen Pakolaisapu ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) Suomen-toimisto.

 

Arviointiraportti omakielisistä yhteiskuntaorientaatiokursseista

Arviointiraportti: Omakieliset yhteiskuntaorientaatiot Navigaattori-hankkeessa 2018–2021 kertoo yhteiskuntaorientaation arvioinnin tuloksista. Tulosten perusteella voidaan todeta, että yhteiskuntaorientaatio edistää tehokkaasti alkuvaiheen kotoutumista. Arviointiraportti listaa kuusi suositusta, jotka perustuvat tuloksiin. 

 

Uusien yhteiskuntaorientaation kouluttajien koulutus syksyllä 

Suomen Pakolaisapu kouluttaa uusia yhteiskuntaorientaation kouluttajia syksyllä. Koulutus alkaa elokuun lopussa, ja kestää marraskuuhun saakka. Tällä hetkellä valitsemme hakijoista sopivia henkilöitä haastatteluihin. Kerromme kouluttajista yksityiskohtaisemmin koulutuksen päätyttyä. Tähän mennessä olemme kouluttaneet 21 kouluttajaa, jotka voivat vetää yhteiskuntaorientaation 12:lla eri kielellä. Lisätietoja kouluttajista saa Katjalta (katja.korhonen(at)pakolaisapu.fi).

 

Yhteiskuntaorientaation etätoteutuksesta

Muistathan, että yhteiskuntaorientaatio.fi -sivuston Ajankohtaista -osio päivittyy tasaiseen tahtiin. Viimeisin blogiteksti on hankkeen pääkouluttajan Amani Bakrin kirjoittama. Teksti kertoo etänä järjestettävästä yhteiskuntaorientaatiosta kouluttajan näkökulmasta - kuinka kouluttaja voi tehostaa oppimista ja vuorovaikutusta etäyhteyksin toteutettavalla kurssilla. Lue lisää täältä: Etänä järjestettävä yhteiskuntaorientaatio – tietoa kouluttajalle - YHTEISKUNTAORIENTAATIO.FI

 

Tilaa Pakolaisavun kumppaniuutiskirje!

Pakolaisavun uuden kumppaniuutiskirjeen kautta saat tietoa Pakolaisavun ajankohtaisista asioista, yhteistyömahdollisuuksista ja tulevista tapahtumista. Kumppaniuutiskirje kokoaa yhteen Pakolaisavun hankkeet ja toiminnot ja ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

Tilaa kirje täältä: http://eepurl.com/hyILpf.

 

Haluatko järjestää yhteiskuntaorientaation?

Tuemme kuntia ja muita järjestäjätahoja yhteiskuntaorientaation toteuttamisessa. Lisätietoja käytännön järjestelyihin ja kouluttajiin liittyen saat Katjalta (katja.korhonen(at)pakolaisapu.fi).

 

Hankkeen muut koulutukset

Pakolaisen matka kuntaan –koulutukset kunnille ja julkishallinnolle 

Navigaattori 2.0 -hanke tarjoaa kiintiöpakolaisia vastaanottaville kunnille maksutonta Pakolaisen matka kuntaan -koulutusta (noin 2 h etänä). Koulutus on perustason koulutus ja suunniteltu kaikille peruspalveluiden ammattilaisille ja järjestötoimijoille. Koulutus esittelee yleiskuvan kiintiöpakolaisen matkasta Suomeen, vastaanotosta ja kotoutumisen alkuvaiheista kunnassa. Koulutuksen materiaalina on infograafi, jonka voi vapaasti ladata suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Koulutus voidaan räätälöidä niin, että sen kesto ja ajankohta ovat kunnan ja paikallisten yhteistyötahojen aikatauluun sopivia. Hanke vastaa koulutuksen järjestelyistä ja toteutuksesta suurimmaksi osaksi eli koulutus ei vie paljon kunnan resursseja. Kunnalta toivotaan tukea kutsun jakamisessa laajasti peruspalveluiden ammattilaisille. Kunta tai julkishallinnon organisaatio (TE-palvelut, poliisi, Kela, rajavartiolaitos jne.) voi järjestää koulutuksen yhteistyötahojen kanssa tai alueellisesti, ota yhteyttä Minna Savolaiseen (msavolainen(at)iom.int). Tarjoamme myös ruotsinkielistä Pakolaisen matka kuntaan -koulutusta, josta voi olla yhteydessä Emilia Fagerlundiin (efagerlund(at)iom.int).

 

Pakolaisen matka kuntaan -koulutuksista on julkaistu raportti

Pakolaisen matka kuntaan -koulutukset perustuvat koulutusmalliin, joka on kehitetty edellisessä Navigaattori-hankkeessa. Diakonia-ammattikorkeakoulun lehtori Katja Päällysaho on kirjoittanut koulutuksista saaduista nimettömistä palautteista raportin. Sen tulosten perusteella voidaan todeta, että Pakolaisen matka kuntaan -koulutus tukee kuntien ammattilaisia ja järjestötoimijoita monialaisesti. Kyseessä on perustason koulutus, jonka tavoitteena on tehdä näkyväksi kaikkien peruspalveluiden ammattilaisten rooli ja merkitys kotoutumisen tukemisessa. Koulutus myös havainnollistaa kiintiöpakolaisten vastaanottoa ja kotoutumisen alkuvaihetta kunnissa. Voit lukea ja ladata raportin täältä: ”KOULUTUS OLI HYVÄ KOKONAISUUS – TÄLLAISTA ON KAIVATTU JO KAUAN” (iom.int)


Lisätietoja

Katja Korhonen

katja.korhonen(at)pakolaisapu.fi