Englanti Suomen kansalliskielten rinnalla -hankkeen loppuraportin julkistamistilaisuus 3.11.2023

Tervetuloa Englanti Suomen kansalliskielten rinnalla -hankkeen loppuraportin julkistamistilaisuuteen perjantaina 3.11.2023 klo 13–15.

Tilaisuus järjestetään hybridinä oikeusministeriön Julkisuus-salissa (Eteläesplanadi 10).

Itä-Suomen yliopiston koordinoiman hankkeen loppuraportti tarjoaa tutkittuun tietoon perustuvan kokonaiskuvan englannin kielen käytöstä kolmella yhteiskunnan osa-alueella (julkishallinnossa, elinkeinoelämässä sekä korkeakoulutuksessa). Raportti täydentää perustutkimuksen tuottamaa kuvaa englannin asemasta Suomessa. 

Tulokset osoittavat selvästi, että tällä hetkellä merkkejä kansalliskielten marginalisoitumisesta on hyvin vähän. Englannilla on tärkeä merkitys joillakin yhteiskunnan osa-alueilla ja sen käytön rajoittaminen voisi aiheuttaa merkittävää haittaa kansainväliselle yhteistyölle sekä vaikeuttaa kansainvälisten osaajien, työvoiman ja opiskelijoiden saamista ja kotoutumisesta Suomeen. 

Raportissa esitetään kymmenen toimenpide-ehdotusta, joita hyödyntämällä voidaan varmistaa englannin yhteiselo kansalliskielten rinnalla sekä mahdollistetaan joustavan monikielisten käytänteiden hyödyntäminen suomalaisessa yhteiskunnassa.

 

Alustava ohjelma 3.11.2023:

13.00–13.05 Avaus ja hankkeen taustoitus (ohjausryhmän puheenjohtaja, kieliasiainneuvos Corinna Tammenmaa)

13.05–13.30 Tulosten esittely (tutkijaryhmä: prof. Mikko Laitinen, prof. emerita Sirpa Leppänen, FT Paula Rautionaho ja FM Sara Backman)

13.30–14.30 Sidosryhmien kommenttipuheenvuorot (Tieteentekijät, Elinkeinoelämän Keskusliitto ja Kuntatyönantajat)

14.30–14.45 Yleisökysymyksiä

 

Ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen tällä lomakkeella. Tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä – linkki lähetetään ilmoittautuneille osallistujille ennen tilaisuuden alkua. Huomioithan, että tilan kapasiteetti on rajallinen ja tarvittaessa ohjaamme myöhemmin ilmoittautuneita osallistujia osallistumaan etäyhteydellä.

 

Lisätietoja:

Mikko Laitinen, Itä-Suomen yliopisto, mikko.laitinen@uef.fi

Corinna Tammenmaa, Oikeusministeriö, corinna.tammenmaa@gov.fi