Suomen kielen nykytila ja haasteet -seminaari 2.2.2023

Kotimaisten kielten keskuksen uutisia

23.1.2023

Selvitystyö alkanut

Suomen kielen elinvoimaisuutta pyritään vahvistamaan.

Suomen kielen elinvoimaisuuden vahvistaminen -niminen hanke on päässyt vauhtiin. Hankkeessa selvityshenkilö Tiina Onikki-Rantajääskö kartoittaa suomen kielen tilaa ja esittää tarvittavia politiikkatoimia. Oikeusministeriö on asettanut selvityshenkilön kansalliskielistrategian (2021) mukaisesti.

Miksi suomen kieli?

Hanke järjestää helmikuun alussa seminaarin, jossa kerrotaan ja keskustellaan suomen kielen nykytilasta ja haasteista. Seminaari pidetään Helsingissä Säätytalolla 2. helmikuuta 2023 klo 10–14. Se näytetään myös verkkolähetyksenä. Seminaariin tulee ilmoittautua viimeistään 30. tammikuuta. Linkki verkkolähetykseen julkaistaan seminaaria edeltävällä viikolla oikeusministeriön verkkosivulla.

Seminaarissa Onikki-Rantajääskö kertoo hankkeesta. Äänessä on myös kielentutkija Janne Saarikivi, jonka tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen nimitti vastikään selvittämään suomen ja ruotsin asemaa korkeakoulu- ja tiedeyhteisössä. Saarikiven esityksen otsikko on Miksi suomen kieli?

Seminaarissa alustavat heidän lisäkseen Pirjo HiidenmaaLari KotilainenUlla Tiililä ja Niina Lilja. Kommenttipuheenvuorot käyttävät Friederike Lüpke ja Pasi Saukkonen. Loppusanat lausuu Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) johtaja Leena Nissilä.

Lähde, lisätietoja hankkeesta ja ilmoittautuminen: https://www.kotus.fi/nyt/uutistekstit/kotuksen_uutiset/kotuksen_uutiset_2023/selvitystyo_alkanut.39405.news