Kari Sajavaara -tunnustuspalkinnot Linda Bäckmanille ja Kuurojen Liiton Koko Suomi viittoo! -kampanjalle

Kielikoulutuspolitiikan verkosto ja Soveltavan kielentutkimuksen keskus myönsivät kaksi Kari Sajavaara -tunnustuspalkintoa muistoluennon yhteydessä perjantaina 12.1.2018. Toinen palkinto myönnettiin ansiokkaasta ja yhteiskunnallisesti merkittävästä soveltavan kielentutkimuksen alan väitöskirjasta ja toinen yhteiskunnallisesti vaikuttavasta työstä viittomakielen näkyvyyden ja tunnettuuden edistämiseksi.

Tunnustus Linda Bäckmanille

Linda Bäckman väitteli filosofian tohtoriksi Åbo Akademista vuonna 2017. Hänen väitöskirjansa on tieteellisesti ansiokas työ, jossa tarkastellaan ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajien aikuisia lapsia ja heidän suhdettaan kieliin ja identiteetteihin. Linda Bäckman keräsi tutkimusaineistonsa kolmessa kaupungissa: Turussa, Malmössä ja Birminghamissa. Väitöskirja on antoisa, raikkaasti kirjoitettu tutkimus alan tutkijoille, opettajille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Linda Bäckman on osallistunut aktiivisesti myös kansalaistoimintaan, mistä on esimerkkinä We See You -kampanja.

Väitöskirja ‘Second Generation?’ Language and Identity among Adults whose Parents were Migrants on luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN 978-951-765-870-6

Tunnustus Kuurojen Liiton Koko Suomi viittoo! -kampanjalle

Koko Suomi viittoo -kampanja on ollut osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa, ja siinä on haastettu ihmisiä viittomaan Maamme-laulua ja onnittelemaan satavuotiasta Suomea. Kampanjaan on saatu mukaan runsaasti niin yksityisiä ihmisiä, koululuokkia, harrastusryhmiä kuin virkamiehiä ja julkkiksiakin. Lisäksi kampanjassa hyödynnettiin sosiaalista mediaa ja sanoma levisi laajalle hashtagilla #kokosuomiviittoo. Kampanja huipentui Helsingin Tuomiokirkon portailla yhteiseen viittomistilaisuuteen joulukuun 2017 alussa, ja tilaisuuteen osallistui satoja ihmisiä. Tilaisuudessa tehtiin epävirallinen viittomisennätys. Positiivisen ja poikkeuksellisen laadukkaan viestinnän ansiosta kampanja saavutti laajan yleisön ja teki viittomakieltä entistä tunnetummaksi.

Koko Suomi viittoo! -kampanjaan voi tutustua osoitteessa http://www.kuurojenliitto.fi/fi/artikkelit/koko-suomi-viittoo#.WlYTKaiWaUk

****

Soveltavan kielentutkimuksen keskus ja Kielikoulutuspolitiikan verkosto jatkavat Kari Sajavaaran rahaston vuonna 2007 aloittamaa työtä jakamalla Kari Sajavaaran nimeä kantavia tunnustuspalkintoja. Palkintojen tarkoituksena on antaa tunnustusta tieteellisesti ansiokkaasta tutkimuksesta ja yhteiskunnallisesti vaikuttavasta työstä soveltavan kielentutkimuksen alalla.

Lisätietoja:

Linda Bäckman, linda.i.backman(at)abo.fi, Åbo Akademi

Kuurojen Liitto, toiminnanjohtaja Markku Jokinen, markku.jokinen(at)kuurojenliitto.fi

Kuurojen Liitto, Koko Suomi viittoo! -kampanjasta vastannut tiedottaja Tiina Vihra, tiina.vihra(at)kuurojenliitto.fi

Projektitutkija Erja Kyckling, erja.p.kyckling(at)jyu.fi, 040 8055 052, Kielikoulutuspolitiikan verkosto