Vaikuta kielillä -somekampanja tuo esiin kielen merkityksen osallisuuden ja demokratian taitoina

Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehden lokakuun 2020 teemanumero käsittelee kieltä, demokratiaa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Teemanumeroon kytkeytyvä sosiaalisen median kampanja #vaikutakielillä tarjoaa toisen asteen opiskelijoille ja opettajille mahdollisuuden ja materiaaleja pohtia aiheita yhdessä. Kampanja käynnistyy torstaina 22.10.2020. Tule mukaan kampanjaan!

Keskiviikkona 21.10.2020 julkaistaan Kielikoulutuspolitiikan verkoston ja Opetushallituksen yhdessä toimittama Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehden lokakuun teemanumero ”Kieli, demokratia ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus". Teemanumerossa esitellään näkökulmia demokratian ja kielen risteyskohtiin sekä kielitietoisuuden, kielitaidon ja monikielisyyden rooliin nuorten osallisuuden ja demokraattisen yhteiskunnan vahvistamisessa.

Halusimme tarjota teemanumeron yhteyteen jotain myös opiskelijoille, joten päätimme käynnistää instagramissa somekampanjan #vaikutakielillä. Somekampanjalla pyrimme tavoittamaan toisen asteen nuoret ja kasvattamaan heidän tietoisuuttaan demokratian, osallisuuden ja kielten yhtymäkohdista. Pyysimme somekampanjaan mukaan Lukiolaisten liiton, Allianssin, OSKU:n ja FSS:n (Finlands Svenska Skolungdomsförbund) välittämään tietoa kampanjasta ja jakamaan kampanjan sisältöä. Kampanja on käynnissä viikon ajan torstaista 22.10.2020 alkaen.

Kampanjan instagram-tilillä @vaikutakielilla on jo julkaistu jonkin verran sisältöä. Sisältöä on pyritty kehittämään opetuksen tueksi soveltuvaksi materiaaliksi, ja toivoisimmekin, että mahdollisimman moni opettaja välittäisi opiskelijoille viestiä kampanjasta, jotta saamme sille mahdollisimman laajan levikin ja osallistujamäärän. Liitteenä somekampanjan suunnitelma pääpiirteissään, jos haluat suunnitella etukäteen kampanjan hyödyntämistä opetuksessa. Toiveena on saada aikaan valtakunnallinen someilmiö siitä, miten tärkeä rooli kielitaidolla ja kielellä on demokraattisessa toimijuudessa. Kampanja toimii myös mukavana ponnahduslautana Politiikkaviikolle, joka käynnistyy maanantaina 2.11.2020.

Tämän vuoden kampanjan sisältö on suunnattu erityisesti toisen asteen opiskelijoille, mutta kampanjan aikana kertynyt kokemus varmasti näyttää, olisiko kielitietoiselle kampanjoinnille tilausta laajemmallekin yleisölle.

Seuraa siis somessa @vaikutakielilla-tiliä, jaa materiaaleja ja tule mukaan keskustelemaan demokratiasta ja kielistä!

 

Liite: somekampanjan suunnitelma