Tehtävät ja toiminnan arvot
Kieliverkoston tehtävät
Kieliverkoston päätehtävä on koordinoida ja tuoda yhteen kielikoulutuksen toimijoita, sidosryhmiä, asiantuntijoita ja tutkimustietoa. Verkosto vaikuttaa kielikoulutuspoliittiseen päätöksentekoon ja edistää tutkimustietoon sekä kielikoulutuspolitiikan asiantuntijoiden vankkaan osaamiseen ja kokemukseen pohjautuvaa kielikoulutusta ja kielikoulutuspoliittista toimintaa.
Näitä tehtäviä tukevat
-
tehokas ja vastuullinen viestintä ja vuorovaikutus
-
tapahtumien ja koulutustilaisuuksien järjestäminen
-
monipuolinen tutkimus.
Verkosto on avoin foorumi kaikille kielikoulutuksesta kiinnostuneille. Keskeisiä kohderyhmiä ovat koulutuksen ja kielen asiantuntijat, kuten esimerkiksi kansalliset ja paikalliset päätöksentekijät, koulutuksen järjestäjät, varhaiskasvatuksen henkilöstö, eri koulutusasteiden opettajat ja kouluttajat, opiskelijat ja tutkijat. Kohderyhmiin pidetään yhteyttä etenkin keskeisten, ohjausryhmässä vaikuttavien sidosryhmien kautta.
Toiminnan arvot
Kieli on keskeinen osa kaikkea yhteiskunnan toimintaa.
Koulutuksessa ja koulutuspolitiikassa otetaan huomioon eri kielet asettamatta niitä tärkeysjärjestykseen tai vastakkain.
Kieliverkosto tavoittelee toiminnassaan eriarvoisuuksien tunnistamista ja purkamista, jotta kielikoulutus olisi saavutettavaa, yhdenvertaista, sosiaalisesti kestävää ja monikielisyyttä tukevaa.
Kieliä opitaan läpi elämän arjessa, harrastuksissa, varhaiskasvatuksessa, oppilaitoksissa ja työssä – siellä, missä ihmiset käyttävät kieltä. Siksi Kieliverkosto tarkastelee kielikoulutuksen kysymyksiä kokonaisuutena ja jatkumona varhaiskasvatuksesta työelämään. Kielitietoisessa yhteiskunnassa erilaisia tapoja omaksua, oppia ja käyttää kieliä tunnistetaan, tunnustetaan ja hyödynnetään kielikoulutuksen päätöksenteossa ja toteutuksessa.