Kuudes Kari Sajavaara -muistoluento

Aika: 15.1.2016 klo 12.00
Paikka: Jyväskylän yliopisto, Agora, Martti Ahtisaari -sali

Vieraileva professori Pasi Sahlberg (Graduate School of Education, Harvard University) piti kuudennen Kari Sajavaara -muistoluennon otsikolla

Miten maailman paras koulu selviää tulevaisuuden haasteista?

Pasi Sahlberg on suomalainen opettaja, kirjailija ja tutkija. Hän on työskennellyt matematiikan opettajana, opettajankouluttajana ja koulutuspoliittisena neuvonantajana Suomessa ja tutkinut koulutusjärjestelmiä ja niiden uudistamista ympäri maailmaa. Pasi Sahlberg väitteli tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 1996. Hän on aiemmin työskennellyt Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO:n johtajana ja tällä hetkellä hän on vieraileva professori Harvardin yliopistossa (Graduate School of Education) Cambridgessa, Yhdysvalloissa. Hän on myös Helsingin ja Oulun yliopiston dosentti. Pasi Sahlberg on asunut ja työskennellyt Englannissa, Yhdysvalloissa ja Italiassa. Hänet on kutsuttu puhumaan niin lukuisiin yliopistoihin Yhdysvalloissa kuin eduskuntiin Englannissa, Skotlannissa, Ruotsissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa ja Euroopan Parlamenttiin. Pasi Sahlbergin best-seller kirja Finnish Lessons: What can the world learn from educational change in Finland voitti arvostetun amerikkalaisen Grawemeyer -palkinnon vuonna 2013. Häntä voi seurata Twitterissä osoitteessa @pasi_sahlberg.

Tilaisuudessa jaettiin myös professori Kari Sajavaaran rahaston tunnustuspalkinto tieteellisesti ansiokkaasta ja yhteiskunnallisesti merkittävästä soveltavan kielentutkimuksen väitöskirjatutkimuksesta sekä tunnustuspalkinto alalla tehdystä työstä. Lehdistötiedote palkintojenjaosta on luettavissa täällä.

Professori Kari Sajavaara (1938–2006) oli monipuolinen tutkija soveltavan kielentutkimuksen ja aktiivinen toimija kielikoulutuspolitiikan alalla. Tehtyään pitkän uran Jyväskylän yliopiston englannin kielen laitoksella hän siirtyi vuonna 1996 Soveltavan kielentutkimuksen keskuksen johtajaksi, mistä hän jäi eläkkeelle vuonna 2003. Sajavaara oli myös kansainvälisesti tunnustettu verkostoituja ja European Language Councilin perustajajäsen. Kari Sajavaara toimi Jyväskylän yliopiston vararehtorina vuosina 1982–1991 ja humanistisen tiedekunnan dekaanina vuosina 1996–2002.

Tilaisuuden järjestivät Kielikoulutuspolitiikan verkosto ja Soveltavan kielentutkimuksen keskus.

Voit katsoa tallenteen muistoluennosta täällä. Pyydä polkuavain osoitteesta kieliverkosto(a)jyu.fi.