Kenkää-musikaali

 
Saarijärven kaupungin kouluissa on toteutettu kansainvälistymistä useiden vuosien ajan. Huhtikuussa 2010 sai ensi-iltansa oppilaiden taidonnäyte ”Kenkää”-musikaali. Musikaali on toteutettu osana vieraiden kielten opetuksen kehittämishanketta.

Kun Saarijärven kaupunki keväällä 2009 aloitti opetushallituksen rahoittamana perusopetuksen vieraan kielen opetuksen kehittämishankkeen, meillä oli  varsin pian selvää, että ensimmäisen toimintavuoden tärkeä osa tulee olemaan musikaali; Aiheenaan kansainvälisyys, suvaitsevaisuus ja monikulttuurisuus. Kuluneen lukuvuoden aikana on ollut mielenkiintoista ja innostavaa seurata, mihin kaikkeen oppilaamme ja opettajamme kykenevät. Hyvä ja kannustava ote käsikirjoituksen teossa, ohjauksessa, musiikin tekemisessä, tanssien harjoittamisessa ja kaiken sen yhteen sovittamisessa on tuonut parhaat puolet esiin oppilaistamme. Huhtikuun 8. vietimme musikaalimme ensi-iltaa.

Aloitimme kirjoitusoperaation pyytämällä koulun kaikkia oppilaita kirjoittamaan hieman omista kokemuksistaan vieraiden kulttuureiden kohtaamisesta täällä Suomessa tai ulkomailla. Käsikirjoittajat työstivät tästä materiaalista version, jonka ohjaajamme Pasi Saarinen muokkasi lopulliseen muotoonsa. Nuoret ovat siis olleet itse asialla jo käsikirjoitusta tehtäessä. Pasi Saarinen on paikkakunnalla vaikuttava ohjaaja, joka toimii pääasiassa Art Hysterian Myrsky-hankkeessa. Pasi aloitti nuorisoporukan kanssa harjoittamisen heti syksyllä, lavatyöskentelyä ja esiintymistä. Olemme hankkeellamme Jyväskylän kaupunginteatterin kummikoulu tänä vuonna, joten saimme myös sieltä yhteistyötukea.

Musiikin ohjaus, sovittaminen ja osin sävellys ovat Kirsi Ojasen luovuutta. Oppilaat sävelsivät, sanoittivat ja lauloivat.  Myös muusikot ovat koulumme oppilaita. Musiikin tekeminen alkoi heti syksyllä samaan aikaan kuin käsikirjoituksen hionta. Tanssien koreografiat ovat lukiomme tyttöjen käsialaa ja he myös ohjasivat tanssiryhmää Virpi Tapanaisen ohjauksessa. Tanssijat ja muusikot aloittivat harjoitukset tammikuussa.

Valaistuksen ja tekniikan hoitoon otimme ulkopuolisen ammattilaisen, mutta hänelläkin oli avustajanaan kaksi innokasta oppilastamme. Ihastuttavan julisteen musikaalille taiteili Riina Kauppinen. Lavastuksesta ja tiedottamisesta sekä nettisivumme luomisesta vastaa kuvataide opettajamme Pulmu Kuorelahti.

Musikaalin tekeminen on innostanut tekijöitä, muita oppilaita ja opettajia. Tämä on ollut oivallinen kokemus yhteistoiminnallisuudesta, vastuuntunnosta ja yhteenkuuluvuudesta. Musikaalissa käsitellään vaikeitakin asioita, joita monikulttuurisuuteen ja erilaisuuden hyväksymiseen liittyy. Nuoret ovat pohtineet asiaa omasta näkökulmasta käsin, monitahoisesti ja tuoreesti. Kansainvälisyyden ensimmäinen aste lienee halu kansainvälistyä, tuntea itsensä ja muita. Kansainvälisyyteen kuuluu toisen tapaaminen ja ymmärtäminen, jonka välineenä voi olla musiikin kieli, tanssin kieli tai puhuttu kieli. Me kaikki valitsemme omat kielemme, mutta kohtaamisia helpottaa, jos hallitsemme monia kieliä.

Musikaalin ovat nyt nähneet ensi-iltayleisö, teatterikatselmusyleisö Saarijärvellä, koulujemme oppilaat ja 5. 5. on loppuunmyyty tilausnäytäntö sekä 4.5. klo 18.00 hyväntekeväisyysnäytäntö yhteistyössä PLAN – järjestön kanssa, lahjoitamme tulot PLAN:lle tunnuslauseella :

KENKÄÄ  MUSIKAALIN HYVÄNTEKEVÄISYYSNÄYTÄNTÖ – LAPSET KEHITYSMAIDEN KENKÄTEHTAISTA KOULUUN

 

Sirpa Autio on Saarijärven kaupungin englannin ja ranskan kielen opettaja. Hän toimii myös perusopetuksen vieraiden kielten kehittämishankkeen koordinaattorina.

 

 Musikaalissa ovat mukana:

Käsikirjoitus nuorten tekstien pohjalta ja ohjaus Pasi Saarinen
Musiikki /musiikin ohjaus Kirsi Ojanen

Koreografiat: Rebekka Laitinen, Suvi Pasanen, Veera Selkäinaho, Tanssijat ja Virpi Tapanainen

Naamiot ja lavastuspiirtäminen: Saana Rajalin
Julisteen kuva Riina Kauppinen
Lavastus, tiedoitus yms Pulmu Kuorelahti

Valaistus ja tekniikka: Juho Kekarainen/Kemujä-productions Ay
Assistentit: Petrus Nuotio, Oskar Riekko

Tanssijat:
Karoliina Ahonen, Annika Korhonen, Jelmiina Lampinen, Tiia Manninen, Henna Pylkkönen, Eerika Rouvinen

Näyttelijät:
Emilia Ahola, Aino Berg, Enni Heikinmäki, Kerttu Hintikka, Susanna Hurskainen, Pirjo Hyytinen, Iina Hyytiäinen, Jessika Järvenpää (ilves), Ansa Kauppinen, Patrik Kärki, Raakel Laitinen, Taneli Lehtomäki, Johanna Nyyssönen, Sara Pitkänen (panda), Reetta Perkiö ( aasi), Aada Suomäki, Taru Taipale, Piia Talvilahti, Eevi Yli-Viikari

 
Artikkeli Jyväskylän yliopiston JYX-julkaisuarkistossa
Lataa PDF