Vasemmisto: Vasemmisto haluaa lisäresursseja kieltenopetukseen

 

Koulutuksen ja kulttuurin näkökulmasta maamme kaksikielisyys on rikkaus ja luo pohjaa myös laajemmin kansainvälisyydelle ja keskinäiselle kunnioitukselle. Suomalaiset muuttavat yhä useammin ulkomaille esimerkiksi työn takia, ja kielitaitoa tarvitaan. Eri kielten opinnot myös tukevat toisiaan.

Ruotsin kielen taito on tärkeää myös pohjoismaisen yhteistyön jatkuvuuden ja kehittämisen kannalta. Pohjoismaista yhteistyötä on mahdollista hyödyntää myös paikallisesti, erityisesti vahvoilla ruotsinkielisillä alueilla.

Edellä mainituista syistä Vasemmisto haluaa jatkaa kaikille yhteistä ruotsin kielen opetusta. Yhteinen opetus varmistaa myös en, että kukaan ei joudu koulutukselliseen umpiperään tai työnsaantivaikeuksiin puuttuvan ruotsin kielen taidon takia.

Julkisuudessa on esitetty ruotsin opetuksen korvaamista venäjällä Itä-Suomessa. Keskustelu on sivuraiteilla. Ruotsin kielen opiskelusta ei tarvitse luopua venäjän kielen opiskelun mahdollistamiseksi. Kielten välinen vastakkainasettelu on keinotekoinen ja uhkaa vain kaventaa peruskoulun yleissivistävää opetusta.

Suomessa tarvitaan enemmän venäjän kielen osaajia, mutta venäjän opetusta ei ole riittävästi tarjolla. Suurien kaupunkien ulkopuolella lähes ainoana vaihtoehtona on opiskella pitkänä kielenä englantia. Vaihtoehtoja on lisättävä. Ilman aktiivisia toimia ei alueellinen tasa-arvo toteudu.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie on ehdottanut kokeilua, jossa kokeilukunnissa kaikille oppilaille voitaisiin tarjota mahdollisuus valita ensimmäiseksi vieraaksi A1-kieleksi venäjä peruskoulun kolmannelta luokalta lähtien.

Vasemmisto

 
Artikkeli Jyväskylän yliopiston JYX-julkaisuarkistossa
Lataa PDF